Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Körgenger!!! SOS!!!

Főoldal » Középiskola » Matematika
2362
Henger alakú felül nyitott edény készítéséhez 480 cm (négyzetcentiméter) lemezt használnak fel. Mekkora az edény térfogata, ha alapkörének sugara 6 cm?
A magasságot hogy kell kiszámítani?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
sos, holnapdoga
0
Középiskola / Matematika

Válaszok

2
A felszínből tudod kiszámolni; a test felszíne az alapkör és a palást területe, az alapkör területe 6*6*π=36π cm², ha a palást kiterítjük, akkor egy olyan téglalapot kapunk, ahol az egyik oldal hossza a test magassága, vagyis M, másik oldala megegyezik az alapkör kerületével, vagyis 2*6*π=12π cm, így a téglalap, vagyis a palást területe 12π*M cm²

Ezek összege adja a felhasznált lemezmennyiséget, tehát

36π+12π*M=480, ebből egyenletrendezés után:

M=(480-36π)/(12π)=40/π -3 cm lesz, ez igény szerint kerekíthető.
0

Először is kivonjuk az alap területét az egész lemez területéből: 480 cm² - π(6 cm)²=480-36π cm²
Tegyük fel, hogy π=3.14. Tehát 480-36×3.14=366.96 cm². Egy henger testhálója egy téglalap és két kör. A téglalap területe 366.96 cm², egyik oldala pedig az alap kerülete (másik a magassága).
Az alap kerülete = 366.96 cm²/12π cm ami nagyjából 9.74.
Az edény térfogata 36π9.74=1101 cm³
1