Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Trigonometria szög függvény

Főoldal » Középiskola » Matematika
527
1. Egy derékszögű háromszög C oldala=6,2cm alfa szöge 35°
a=? b=? béta szögének mennyi az eredménye.
2. a oldal=6cm és alfa szög=32°
b=? C=? béta szögének mennyi az eredménye
3. C oldal 10 cm béta szög=40°
a=? b=? Alfa szögének mennyi az eredménye.
A válaszokat előre is köszönöm.
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Matematika

Válaszok

2
A többire akkor válaszolok, ha megírod, hogy mit nem értesz !
(Ezt a videót Hányszor nézted meg? https://www.youtube.com/watch?v=lWfRzNGPBcY )
0

Feltételezem, hogy `c` a derékszögű háromszög átfogója, `a` és `b` a befogók, `\alpha` szög az `a`-val, `\beta` szög a `b`-vel szemközti szög. Ebben a háromszögben `\sin \alpha = \frac{a}{c}`, `\cos \alpha = \frac{b}{c}`, `\text{tg}` `\alpha = \frac{a}{b}`, `\text{ctg}` `\alpha = \frac{b}{a}`. Továbbá egy derékszögű háromszögben, ha az egyik hegyesszög adott, akkor a másikat megkapjuk, ha 90°-ból kivonjuk a megadottat, hiszen a szögek összege 180°, amiből 90° a derékszög, a két hegyesszög a maradék 90°-on kell, hogy megosztozzon. Ezeket az összefüggéseket fogjuk használni.

1.
`\sin 35^\circ=\frac{a}{6\text{,}2}`
`a=\sin 35^\circ\cdot 6\text{,}2\approx 3\text{,}56` cm
`\cos 35^\circ=\frac{b}{6\text{,}2}`
`b=\cos 35^\circ\cdot 6\text{,}2\approx 5\text{,}08` cm
`\beta=90^\circ-35^\circ=55^\circ`

2.
`\sin 32^\circ=\frac{6}{c}`
`c=\frac{6}{\sin 32^\circ}\approx 11\text{,}32` cm
`\text{tg}` `32^\circ=\frac{6}{b}`
`b=\frac{6}{ \text{tg } 32^\circ}\approx 9\text{,}6` cm
`\beta=90^\circ-32^\circ=58^\circ`

3.
`\alpha=90^\circ-40^\circ=50^\circ`
`\sin 50^\circ=\frac{a}{10}`
`a=\sin 50^\circ\cdot 10\approx 7\text{,}66` cm
`\cos 50^\circ=\frac{b}{10}`
`b=\cos 50^\circ\cdot 10\approx 6\text{,}43` cm
Módosítva: 6 éve
1