Keresés

Keresendő kifejezés:

Toplista

Toplista
  • betöltés...

Segítség!

Ahhoz, hogy mások kérdéseit és válaszait megtekinthesd, nem kell beregisztrálnod, azonban saját kérdés kiírásához ez szükséges!

Segítsen valaki

36
A fehér ló mondája
Szent László pénze
Mátyás király és a Kolozsvári bíró

Valameiknek a 3 közül nem tudja valaki a tartalmát nagyon sürgős lenne segítségeteket előre is köszönöm
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
Köszönőm aki tud segiteni
0
Általános iskola / Irodalom

Válaszok

1
A fehér ló mondája: Árpád vezér küldött egy követet Kusidot, hogy érdeklődjön az ország gazdaságáról. A követ vitt haza füvet, vizet, földet, hogy megmutassa a magyaroknak, hogy milyen jó élet van Pannóniában.
A fejedelemnek, akitől a földet, vizet, füvet kapták, Szvatopluknak hálából egy fehér, arany paripát küldtek ajándékba. Szvatopluk örült ennek, mert azt hitte, hogy telepesek küldték a földjéért. Ezután Kusid a fejedelemtől megint földet, vizet és füvet kért. Szvatopluk annyira örült az ajándékának, hogy azt mondta Kusidnak, hogy annyi lesz nekik amennyit akarnak. Eközben Árpád fejedelem bejött Pannóniába mint a föld birtokosa. Ekkor a magyarok másik követet küldtek Szvatoplukhoz és üzenetet küldettek vele, miszerint Szvatopluknak el kell hagynia a földet, mert Árpád vezér megvette azt tőle, és Szvatopluk a kapzsisága miatt átadta nekik minden tulajdonát. Erre a fejedelem kijelentette, hogy üssék agyon a lovat, a féket a mezőre kivessék és az aranyos nyerget a Duna vizébe hajítsák. Erre a követ elmondta, hogy ebből a magyaroknak csak hasznuk lenne, mert ha a fű, a víz és a föld az övék akkor minden az övék. Erre a fejedelem seregével együtt a magyarok ellen vonult és megkezdődött a csata. Végül Szvatopluk félelmében elmenekült, azonban a Dunába esett és belefulladt.

0