Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Nagyon sürgős nagyon szepen kérlek segitsetek

Főoldal » Általános iskola » Matematika
381
Csatoltam képet.
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Általános iskola / Matematika

Válaszok

1
f)
`7/(14n+6)`
A 7 prímszám. Ezért ezt a törtet akkor lehetne egyzerűsíteni (akkor nem lenne irreducibilis), ha a nevező osztható lenne 7-tel.
`14n+6=7·(2n)+6`
Ebből látszik, hogy a nevező mindig 6 maradékot ad 7-tel osztva, bármennyi is `n`. Vagyis sosem osztható 7-tel.

g)
Ugyanígy megy ez is, csináld meg magadtól.

h)
`12/(6n+1)=(2·2·3)/(6n+1)`
Ez akkor egyszerűsíthető, ha a nevező vagy 2-vel, vagy 3-mal osztható.
Nézzük 2-vel:
`6n+1=2·(3n)+1` minden `n` esetén 1 maradékot ad 2-vel osztva
Nézzük 3-mal:
`6n+1=3·(2n)+1` minden `n` esetén 1 maradékot ad 3-mal osztva

Tehát se 2-vel, se 3-mal nem osztható a nevező egyetlen `n` esetén sem, ezért irreducibilis a tört.
0