Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Hogy kell a függvényeket ábrázolni a koordináta rendszerben?

Főoldal » Általános iskola » Matematika
1873
Pl: f(x)=2x+4
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
függvény, koordináta
0
Általános iskola / Matematika

Válaszok

3
Ez a függvény az x értéknél veszi fel a 2x+4 helyet. Például, ha x=4, akkor az y koordináta 2×4+4, vagyis 12 lesz.
0

Ha x-nek nullát helyettesítek, megkapom, hol metszi az y tengelyt. (4)
Ha x -nek egyet, akkor meg lehet érteni, hogy míg jobbra megyek egyet, mennyit változik az értéke. (2)
Itt gyakorolhatod:
https://www.geogebra.org/m/n5JWmGXx
0

Jellemző pontjait felveszed.
amit példának írtál egy egyenes (lineáris függvény, mivel az x önmagában van nincs a négyzeten...)
Jellemző pontok: tengelymetszetek, minimum, maximum ha van.
Itt pl:
metszés az y tengellyel: behelyettesítsz x helyére 0-t 2*0+4=4
a meredeksége 2, szóval már fel is tudod rajzolni, vagy felveszel még egy pontot pl x=2-nél
Vagy az x tengellyel való metszéspontot 0=2x+4 => x=-4/2=-2
és már csak össze kell kötni a pontokat.

ha pl egy parabolád van mint az y=(x-2)2+1
akkor felrajzolod magadnak az alap parabolát (x2, 0-ból indul), és transzformálod
itt pl 2-vel eltolod jobbra és 1-el fel.

A többi függvényt is hasonlóképpen
Módosítva: 9 éve
0