Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Szervetlen kémiai példák

Főoldal » Középiskola » Kémia
616
Melyik az az egy vegyértékű fém, melynek hidrogén-karbonátját hevítve 31%-os tömegcsökkenést tapasztalunk?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Kémia

Válaszok

3
Van egy megoldás időközben ami lehet, hogy nem is megoldás, de remélem, hogy elfogadható annak.
31%-os tömegcsökkenést tapasztaltunk, ebből az következik, hogy 69% maradt az eredeti tömegből.
2MeHCO₃=Me₂CO₃+H₂O+CO₂
Ezt követően írtam fel ezt az egyenletet:
0,69=2x+1+12+16*3 / 2x+1+12+16*3+18+44
x=38,5 az eredmény és a megoldókulcsban a kálium szerepel.
Esetleg aki jártasabb ebben meg tudja erősíteni a gondolatmenetem helyességét?
Előre is köszönöm!
0

ez nem esetleg az ötösöm lesz kémiából könyvből van? Mert ha igen, akkor tuti megoldottam, és persze el is tudom küldeni
Módosítva: 6 éve
0

Nem jó a képlet, amivel számoltál.
Kezdetben volt `MeHCO_3`: `x+1+12+16·3`, ebből 2 mol van.
Hevítéskor egyrészt átalakult, másrészt elpérolgott a víz meg a széndioxid.
Maradt `MeCO_3`: `2x+12+16·3`
Ez az eredetinek a 69%-a:
`"0,69"=(2x+12+16·3)/(2(x+1+12+16·3))`

Ebből `x=39` jön ki, ami a kálium atomtömege.
2