Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Körlap

366
Legalább mekkora területű körlap szükséges ahhoz hogy lefedjük vele az 1 cm² területű szabályos háromszöget? A legkisebb lefedő körlap területének hány százaléka nyúlik túl a háromszögön?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
sos, beadandó
0
Középiskola / Matematika

Válaszok

1
A legkisebb kör, ami le tudja fedni az a háromszög köré írható köre. Ha annál kisebbel próbálnánk meg, akkor amikor két csúcsán áthalad a kör vonala, a harmadik csúcs távolsága a kör középpontjától nagyobb lenne a sugárnál, így az a csúcs "kilógna". (Hasonlóan precízen is be lehet látni, hogy ez a legkisebb fedő kör.)

A köréírt kör területéhez csak a sugárra van szükség. Háromszög területét a köréírt kör sugarából is ki lehet számítani ezzel a képlettel: `T=\frac{abc}{4R}`, de ezt a képletet szinte mindig `R=\frac{abc}{4T}` alakban a köré írt kör sugarának számításához szokás használni.

Esetünkben a képlet használatához csak az oldalhossz hiányzik, ami szabályos háromszögnél területből könnyen számolható:
`T=\frac{a\cdot m_a}{2}`
`1=\frac{a\cdot (\frac{\sqrt{3}}{2}\cdot a)}{2}=\frac{\sqrt{3}a^2}{4}`
`4=\sqrt{3}a^2`
`\frac{4}{\sqrt{3}}=a^2`
`\frac{2}{\sqrt{\sqrt{3}}}=a`

Ebből `R=\frac{abc}{4T}=\frac{a^3}{4T}=\frac{(\frac{2}{\sqrt{\sqrt{3}}})^3}{4}=\frac{\frac{8}{(\sqrt{\sqrt{3}})^3}}{4}=\frac{2}{(\sqrt{\sqrt{3}})^3}\approx 0\text{,}88` cm.

A kör területe ez alapján `T_{\text{kör}}=0\text{,}88^2\pi\approx 2\text{,}76` cm2, ebből 2,76-1=1,76 nyúlik túl a háromszögön, ami a kör területének `\frac{1\text{,}76}{2\text{,}76}\cdot 100\approx 64\%`-a.
0