Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Körlap

Főoldal » Középiskola » Matematika
603
Legalább mekkora területű körlap szükséges ahhoz hogy lefedjük vele az 1 cm² területű szabályos háromszöget? A legkisebb lefedő körlap területének hány százaléka nyúlik túl a háromszögön?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
sos, beadandó
0
Középiskola / Matematika

Válaszok

1
A legkisebb kör, ami le tudja fedni az a háromszög köré írható köre. Ha annál kisebbel próbálnánk meg, akkor amikor két csúcsán áthalad a kör vonala, a harmadik csúcs távolsága a kör középpontjától nagyobb lenne a sugárnál, így az a csúcs "kilógna". (Hasonlóan precízen is be lehet látni, hogy ez a legkisebb fedő kör.)

A köréírt kör területéhez csak a sugárra van szükség. Háromszög területét a köréírt kör sugarából is ki lehet számítani ezzel a képlettel: `T=\frac{abc}{4R}`, de ezt a képletet szinte mindig `R=\frac{abc}{4T}` alakban a köré írt kör sugarának számításához szokás használni.

Esetünkben a képlet használatához csak az oldalhossz hiányzik, ami szabályos háromszögnél területből könnyen számolható:
`T=\frac{a\cdot m_a}{2}`
`1=\frac{a\cdot (\frac{\sqrt{3}}{2}\cdot a)}{2}=\frac{\sqrt{3}a^2}{4}`
`4=\sqrt{3}a^2`
`\frac{4}{\sqrt{3}}=a^2`
`\frac{2}{\sqrt{\sqrt{3}}}=a`

Ebből `R=\frac{abc}{4T}=\frac{a^3}{4T}=\frac{(\frac{2}{\sqrt{\sqrt{3}}})^3}{4}=\frac{\frac{8}{(\sqrt{\sqrt{3}})^3}}{4}=\frac{2}{(\sqrt{\sqrt{3}})^3}\approx 0\text{,}88` cm.

A kör területe ez alapján `T_{\text{kör}}=0\text{,}88^2\pi\approx 2\text{,}76` cm2, ebből 2,76-1=1,76 nyúlik túl a háromszögön, ami a kör területének `\frac{1\text{,}76}{2\text{,}76}\cdot 100\approx 64\%`-a.
0