Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Matek

Főoldal » Középiskola » Matematika
696
Egy kör alakú céltábla sugara 10 cm. A 10-es találatot érő kör sugara 1 cm majd kifelé haladva egy cm-enként egyesével csökken a találat értéke. Számolt ki hogy hány 5-a a céltábla teljes területének a hét pontot érő terület?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
sos, beadandó, légyszi, jegyre, butavagyok, <3
0
Középiskola / Matematika

Válaszok

1
Ahhoz, hogy válaszolni tudjunk, kell a teljes céltábla, illetve a 7 pontot érő gyűrű területe.

Teljes céltábla:
`T_{\text{tábla}}=r_{\text{tábla}}^2\pi=10^2\pi=100\pi\approx 314\text{,}16` cm2.

7 pontos gyűrű:
Belülről kifelé halad a pontozás:
1 cm - 10 pont
2 cm - 9 pont
3 cm - 8 pont
4 cm - 7 pont
A 7 pontos gyűrű területét úgy kapjuk, hogy a 4 cm sugarú teljes kör területéből kivonjuk a 3 cm sugarú kör területét, ezzel kivéve a közepéről a több pontot érő területet.
`T_{\text{7 pont}}=T_{\text{4 cm}}-T_{\text{3 cm}}=4^2\pi-3^2\pi=16\pi-9\pi=7\pi\approx 22` cm2.

Százalékosan:
`\frac{7\pi}{100\pi}\cdot 100=\frac{7}{100}\cdot 100=7\%`.
0