Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Kémia,egyesített gáz tv. és avogadró-tv.

Főoldal » Középiskola » Kémia
795
Képeket csatoltam!
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
kémia, számolás, törvény, Gázok, avogadró
0
Középiskola / Kémia

Válaszok

1
Könnyűt kérdeztél.Megoldás:

1, Bal oldali kép feladatai:
a)
A feladatunk 0,936g víz fejlesztése.18g víz 1 mol hidrogénből keletkezik(kettővel osztottam a 36g-ot és a 2 molt), tehát 0,936g vízhez 0,936*1/18=0,052 mol H2 kell.A bonyolult változat alapján, hogy kiszámolhasd a térfogatot, fel kell írni a pV=nRT egyenletet (innen V=nRT/p=1,254 dm³).Az egyszerűbb viszont csak annyi, hogy a 22,41 dm³/mol értékkel beszorzom a hidrogén mol számát.0,052*22,41=1,165dm³.(Pontosság alapján van eltérés, ilyen esetben ajánlom a gáztörvényt.)
b)
244,8g FeO-t kell redukálni.244,8/72= 3,4 mol FeO-t kell reagáltatni.A megadott (rendezett) reakció egyenletből látszik, hogy 1 mol 1 mollal reagál, tehát 3,4 mol hidrogén szükséges.Most már csak a körülményekkel kell foglalkozni.Itt is adott 2 választás (gáztörvény, vagy egyszerű beszorzás).3,4*24,5=83,3 dm³ gáz szükséges.
c)
Mindenek előtt ki kell számolnunk a 750 cm³ ammónia, hány molt jelent.Jöhet a gáztörvény ⇒ pV=nRT→ n=pV/RT=0,334 mol ammóniáról beszélünk.2 mol ammónia szintézisénél (amennyiben teljesen végbemegy) 3 mol hidrogén kell, tehát a 0,334-hez 0,334*3/2=0,5 mol hidrogén gázra van szükségünk.Újra fel kell írni a gáztörvényt, de most a térfogat a kérdés→ V=nRT/p=1125 cm³
Jobb oldali kép:
a)
6,35g Cu-t kell előállítani. Ez pontosan 6,35/63,5=0,1 mol rezet jelent.Az egyenletből kiderül, hogy 1 mol réz 1 mol hidrogén reagáltatása mellett keletkezik, így 0,1 mol hidrogénre van szükség.0,1*24,5=2,45 dm³ gáz kell.
b)
Szerencsére itt a reagáló anyag mol számát adták meg, így gyorsan belátjuk, hogy 1,2*2=2,4 mol hidrogénre van szükség.(Ajánlatos) újra fel kell írni a gáztörvényt ⇒ pV=nRT → V=nRT/p=57,9 dm³.Természetesen megoldható egyszerű szorzással is⇒ 2,4*22,41=53,7 dm³.Világosan látszódik a különbség (ugyan a gáztörvény is használ,de csak minimális kerekítést).
c)
Első lépésként célszerű meghatározni a mol számot.124,1/36,5=3,4 mol hidrogén-klorid.A mol számokat figyelembe véve világos, hogy ennek felére van szükségünk hidrogénből ⇒ 1,7 mol.Gáztörvénnyel meghatározható ⇒ pV=nRT → V=nRT/p=38,2 dm³ gáz kell.
0