Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Segítenétek ezzel a feladattal?

Főoldal » Középiskola » Matematika
421
Az f feladat kellene.
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Matematika

Válaszok

1
Ez egy tipikus koszinusz-tételes feladat.

Először is váltsuk át a szög szögperc összetevőjét is fokra: `48^\circ15'=48^\circ+15\cdot \frac{1}{60}=48^\circ + 0\text{,}25^\circ=48\text{,}25^\circ`.
A területhez nem kell más, csak ami már meg van adva. A még kiszámítandó átló két egybevágó háromszögre osztja a paralelogrammát, aminek a területéhez éppen a két oldal és a közbezárt szög használható:
`T_{\text{paralelogramma}}=2\cdot T_{\text{háromszög}}=2\cdot \frac{36\cdot 22\cdot \sin 48\text{,}25^\circ}{2}=36\cdot 22\cdot \sin 48\text{,}25^\circ=\approx 590\text{,}88` cm2.

Az adott szögével szemközti átló (jelölje `e`) a fent említett háromszög harmadik oldala, koszinusz-tétellel könnyen számolható:
`e^2=36^2+22^2-2\cdot 36\cdot 22\cdot \cos 48\text{,}25^\circ\approx 725\text{,}24`
`e=\sqrt{725\text{,}24}\approx 26\text{,}93` cm.
0