Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Legyen szíves valaki ezt a 2 feladatot megoldani nekem , nagyon fontos lenne

Főoldal » Középiskola » Matematika
890
1, Egy egyenes körhenger felszíne 691,15cm², a hengermagasságának és az alapkör sugarának az összege 22cm . Mekkora a henger térfogata?
2, Egy mértani sorozat negyedik tagja 5 hányadosa -3 mennyi a sorozat első, hatodik, illetve kilencedik tagja?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Matematika

Válaszok

1
1.
Egyenes körhenger felszíne `A=2 \cdot r^2\pi+2r\pi \cdot m`, ahol `r` az alapkör sugara, `m` a henger magassága. A feladatban, ha az alapkör sugarát `r`-rel jelöljük, akkor a henger magassága `m=22-r`, hiszen a kettő összegének 22-nek kell lennie. Ezeket és a felszínt a képletbe helyettesítve kapjuk, hogy
`A=2 \cdot r^2\pi+2r\pi \cdot m`
`691\text{,}15=2 \cdot r^2\pi+2r\pi \cdot (22-r)`
`691\text{,}15=2 \cdot r^2\pi+44r\pi-2r^r\pi`
`691\text{,}15=44r\pi`
`\frac{691\text{,}15}{44\pi}=r`
`5` cm`\approx r`,
ami alapján `m=22-r=22-5=17` cm.
A henger térfogata `V=r^2\pi\cdot m=5^2\pi\cdot 17=425\pi\approx 1335\text{,}18` cm3.

2.
Tudjuk, hogy `a_4=5` és `q=-3`.
Mértani sorozat `n`-edik tagja: `a_n=a_1\cdot q^{n-1}`.
Ez alapján `a_4` felírható, mint `a_4=a_1\cdot q^{4-1}`, behelyettesítve
`5=a_1\cdot (-3)^{4-1}`
`5=a_1\cdot (-3)^3`
`5=a_1\cdot (-27)`
`-\frac{5}{27}=a_1`.

Ebből a sorozat hatodik és kilencedik tagja:
`a_6=-\frac{5}{27}\cdot (-3)^{6-1}=\frac{5}{(-3)^3}\cdot (-3)^5=5\cdot (-3)^2=5\cdot 9=45`
`a_9=-\frac{5}{27}\cdot (-3)^{9-1}=\frac{5}{(-3)^3}\cdot (-3)^8=5\cdot (-3)^5=5\cdot (-243)=-1215`
1