Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Matematika

Főoldal » Középiskola » Matematika
1219
Két hasonló test térfogatának aránya 64:125. A kisebb test felszíne 1000 cm^2. Mekkora a nagyobb test felszíne?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Matematika

Válaszok

1
Ha két test hasonló, és a hasonlóságuk aránya `\lambda` (ez az éleik hosszának aránya), akkor a felszínüké `\lambda^2`, a térfogatuké pedig `\lambda^3`.

Ez alapján a feladatban `\lambda^3=\frac{64}{125}`, ebből `\lambda=\frac{4}{5}`, `\lambda^2=\frac{16}{25}`. Ha a kisebb felszíne 1000 cm2, akkor a nagyobb felszíne a `\lambda^2` reciprokával (így kapunk nagyobb számot) való szorzással kapható:
`1000 \cdot \frac{1}{\lambda^2}=1000 \cdot \frac{25}{16}=1562\text{,}5` cm2.
1