Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Számítási feladat

Főoldal » Középiskola » Kémia
557
7,90 g KMnO₄ segítségével sósavból klór-gázt fejlesztünk az alábbi, kiegészítendő egyenlet alapján:

.... .... ... ... ...
...KMnO₄ + ......HCl → ....Cl₂ + ...MnCl₂ + ...KCl + ...H₂O

a) A reakció-egyenlet alapján történő- lejátszódásához mekkora tömegű 32 tömeg%-os sósavra van szükség?

b) A reakció közben mekkora térfogatú (standard állapotú) gáz képződik?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Kémia

Válaszok

1
`2 KMnO_4 + 16 HCl → 5 Cl_2 + 2 MnCl_2 + 2 KCl + 8 H_2O`
Nincs rá lépésről lépésre leírható módszer, hogy hogyan lehet kitalálni a sztöchiometriai számokat, addig kell módosítgatni, amíg a bal és jobb oldalon minden atomból ugyanannyi nem lesz.

Hipermangán:
`M_"KMnO4"=158`
7 gramm az `7/158` mol.

2 mol `KMnO_4` reakciójához kell 16 mol `HCl`.
ezért
`7/158` mol `KMnO_4` reakciójához kell `16/2·7/158` mol `HCl`.

`M_"HCl" = "36,5"`
Ezért a sósav tömege: `"36,5"·16/2·7/158` gramm

a) 32 tömeg%-os sósavból kell `x` gramm:
`x·32/100="36,5"·16/2·7/158`
`x=...` számold ki

b) 2 mol `KMnO_4` reakciójából 5 mol `Cl_2` gáz képződik.
`7/158` mol `KMnO_4` reakciójából `5/2·7/158` mol `Cl_2` gáz képződik.

1 mol standardállapotú gáz (mindegy, milyen gáz, mindegyiké) térfogata 24,5 liter.
`5/2·7/158` mol térfoagata `5/2·7/158·"24,5"` liter.
Számold ki.
0