Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Trigonometria, szögfüggvények különbsége

Főoldal » Középiskola » Matematika
399
mivel lesz egyenlő cos(x-y), ha x,z ∈ (0, π/2) és cosx=1/7, cosy=13/14
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Matematika

Válaszok

1
Addíciós képlet szerint `\cos(x-y)=\cos x \cdot \cos y +\sin x \cdot \sin y`.
A trigonometrikus Pitagorasz-tételből:
`\sin x=sqrt{1-\cos^2 x}=sqrt{1-(\frac{1}{7})^2}=sqrt{\frac{48}{49}}`, illetve
`\sin y=sqrt{1-\cos^2 y}=sqrt{1-(\frac{13}{14})^2}=sqrt{\frac{27}{196}}`.

Ezekből `\cos(x-y)=\cos x \cdot \cos y +\sin x \cdot \sin y = \frac{1}{7} \cdot \frac{13}{14} + sqrt{\frac{48}{49}} \cdot sqrt{\frac{27}{196}}=\frac{13}{98}+sqrt{\frac{1296}{9604}}=`
`=\frac{13}{98}+\frac{18}{49}=\frac{13}{98}+\frac{36}{98} = \frac{49}{98} = \frac{1}{2}`.
0