Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Térgeometria SOS!!!

Főoldal » Középiskola » Matematika
542
Oldalmagasság kéne nekem, de nem tudom, hogy hogy kell kiszámolni. Csatoltam képet hozzá.
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
matek, sos, holnapdoga
0
Középiskola / Matematika

Válaszok

1
Mint ahogy a rajzon szépen jelölted is, m;r;m₀ egy derékszögű háromszöget határoznak meg, ahol m₀ az átfogó, tehát Pitagorasz tételével számolva:

r²+m²=m₀²

Az r hossz az alaplapból határozható meg. Speciálisan hatszög esetén az alapot 6 szabályos háromszögre bontjuk fel, ennek pedig több módon kiszámolható a magassága (ami egyébként az r, vagyis a hatszögbe írható kör sugara lesz), de érdemes megjegyezni, hogy az a oldalú szabályos háromszög magasságvonalának hossza a*√3/2. Tehát Pitagorasz tételében r=a*√3/2, vagyis

a²*(3/4)+m²=m₀² lesz. Ha adott a és m (amit érdemesebb M-mel jelölni), akkor minden adott, hogy kiszámoljuk m₀-t.
0