Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Szöveges feladat

Főoldal » Középiskola » Matematika
1544
Egy téglalap alakú kertet, amelynek egyik oldala 10 m-rel hosszabb a másiknál tujákkal kerítenek körbe. A terület nagysága 1200 m². Mekkora a kert oldalainak hossza? Mennyi tuját kell vásárolni, ha egymástól 80 cm távolságra szeretnénk tujákat ültetni?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Matematika

Válaszok

1
A téglalap oldalait jelölje a és b. Tudjuk, hogy az egyik oldala 10 m-rel hosszabb a másiknál, tehát legyen mondjuk b=a+10.

Mekkora a kert oldalainak hossza?

A téglalap területe 1200 m2, ezt használjuk ki.

t=a·b
1200=a·b=a·(a+10)=a2+10a
0=a2+10a-1200

Másodfokú egyenlet megoldóképletével a1=-40 és a2=30 eredményeket kapjuk. -40 nem megoldása a feladatnak, mert egy téglalap oldalának hossza pozitív.
Így a téglalap oldalainak hossza a=30 m és b=30+10=40 m.

Mennyi tuját kell vásárolni, ha egymástól 80 cm távolságra szeretnénk tujákat ültetni?

Nyilván a téglalap kerületén helyezkednek el, 80 cm-enként, tehát 80 cm = 0,8 m-rel kell osztani a kerületet.

k = 2a+2b = 2·30+2·40 = 60+80 = 140 m.
140/0,8 = 175 db tuját kell vásárolni.
0