Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Szöveges feladat

Főoldal » Középiskola » Matematika
760
Egy konvex sokszögnek 152 átlója van. Hány oldalú a sokszög?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Matematika

Válaszok

1
Egy n oldalú konvex sokszögnek n(n-3)/2 átlója van. (Minden (n db) csúcsból húzható átló mindegyik másik csúcsba kivéve önmagát és a két szomszédot (n-3 db csúcsba). Viszont ekkor minden átlót 2-szer számolunk meg, ezért osztunk 2-vel)

n(n-3)/2=152
n(n-3)=304
n2-3n-304=0

Másodfokú egyenlet megoldóképletéből n1=-16 és n2=19. Mivel n egy sokszög oldalainak száma, ezért biztosan pozitív, így a -16 nem megoldása a feladatnak.

A válasz tehát, hogy 19 oldalú a sokszög.
0