Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Szöveges feladat

Főoldal » Középiskola » Matematika
3178
Egy tartályba 3 csapon keresztül engedhetünk vizet. Az elsőn keresztül 6 óra alatt telne meg, a másodikon 4 óra alatt, a harmadikon 3 óra alatt. Hány óra alatt telik meg a tartály, ha mindhárom csapot egyszerre nyitják meg?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Matematika

Válaszok

1
1. csap: Egyedül 6 óra alatt. 1 óra alatt a tartály 1/6 részét tölti meg. x óra alatt a tartály x/6 részét.
2. csap: Egyedül 4 óra alatt. 1 óra alatt a tartály 1/4 részét tölti meg. x óra alatt a tartály x/4 részét.
3. csap: Egyedül 3 óra alatt. 1 óra alatt a tartály 1/3 részét tölti meg. x óra alatt a tartály x/3 részét.

x órán át töltve a tartályt a három csapon át, az megtelik:
x/6 + x/4 + x/3 = 1
2x/12 + 3x/12 + 4x/12 = 1
2x + 3x + 4x = 12
9x = 12
x = 12/9 = 4/3.

4/3 óra alatt telik meg a tartály, ha mindhárom csapot egyszerre megnyitják.
0