Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Szöveges feladat

Főoldal » Középiskola » Matematika
602
Egy 38 éves apának 8 fia van. Hány év múlva lesz az apa háromszor annyi idő, mint a fia?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Matematika

Válaszok

1
Felteszem, hogy az eredeti feladatban nem 8, hanem egy 8 éves fia van.

Apa most 38 éves. x év elteltével lesz 3-szor annyi idős, mint amennyi a fia akkor lesz. Apuka ekkor 38+x, a fia pedig 8+x éves lesz. Az összefüggés szerint:
38+x = 3(8+x)
38+x = 24 + 3x
14 = 2x
7 = x

Ellenőrzés: 38+7=45, valamint 8+7=15. 45 valóban a 15 háromszorosa.

Válasz: 7 év múlva lesz az apa háromszor annyi idős, mint a fia.
0