Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Szöveges feladat

Főoldal » Középiskola » Matematika
845
Két, egymástól 14 km távolságra fekvő faluból egy időben indul el egymással szemben lévő egy-egy gyerek, az egyik gyalog 4,5 km/h, a másik 16 km/h sebességgel haladt. Az indulásuk után hány perc múlva találkoztak és mekkora távolságra voltak a két falutól?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Matematika

Válaszok

1
A két falu között s=14 km, ez a két gyerek által a találkozási pontig összesen megtett út.

1. gyerek: v1=4,5 km/h
2. gyerek: v2=16 km/h

Egyszerre indultak, és ugyanannyi ideig, t órán át mentek. Ezután már csak a v=s/t képletet kell jól alkalmazni. Jelen esetben s=v·t alakban fogjuk használni:

1. gyerek által megtett út: s1=v1·t=4,5t
2. gyerek által megtett út: s2=v2·t=16t

Ezeknek az összegéről tudjuk, hogy 14 km, emiatt tehát
4,5t + 16t = 14
20,5t = 14
t=14/20,5=28/41 óra.

Hány perc múlva találkoznak? 60·(28/41) = 1680/41 = 40 40/41 ≈ 40,9576 perc múlva.
Mekkora távolságra voltak a két falutól? 4,5·(28/41) = 126/41 = 3 3/41 ≈ 3,0731 km-re az 1. gyerek falujától, 14-3,0731 = 10,9269 km-re a 2. gyerek falujától.
0