Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Szöveges egyenletek

Főoldal » Középiskola » Matematika
600
Hány liter 28%-os és hány liter 43%-os töménységű sóoldatot keverjünk össze, hogy 40 liter 34%-os töménységű oldatot kapjunk?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Matematika

Válaszok

1
Jelölje x, hogy hány liter 28%-os oldat kell, ekkor 40-x liter 43% oldatra van szükség, hiszen a két mennyiség összege 40 kell legyen.

x liter 28%-os oldatban x · 0,28 liter oldott anyag van.
40-x liter 43%-os oldatban (40-x) · 0,43 liter oldott anyag van.
40 liter 34%-os oldatban 40 · 0,34 = 13,6 liter oldott anyag van.

A 28%-os és a 43%-os oldatokban lévő oldott anyag az összekeveréssel összeadódik, ezeknek az összege adja ki a 13,6 litert:

x · 0,28 + (40-x) · 0,43 = 13,6
0,28x + 0,43·40 - 0,43x = 13,6
-0,15x = -3,6
x = 3,6/0,15 = 24.

Tehát 24 liter 28%-os és 40-24=16 liter 43%-os töménységű sóoldatot kell összekevernünk, hogy 40 liter 34%-os töménységű oldatot kapjunk.
0