Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Függvények folytonossága, paraméter

Főoldal » Középiskola » Matematika
1070
Határozzuk meg az a paraméter értékét úgy, hogy f(x) függvény folytonos legyen x=1-nél!

f(x)={-x + a², ha x ≤ 1; 3x + 8, ha x > 1}
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Matematika

Válaszok

1
Ez egy kombinált típusú függvény. Akkor lesz folytonos az `x=1` helyen ha `a^2=12`.
Pontosabban az értelmezési tartomány minden pontjában, így az `x=1` helyen is a
bal oldali és a jobb oldali határértékek megegyeznek:
`lim_(x->1-0)f(x)=lim_(x->1+0)f(x)`,
azaz `-1+a^2=11`.
Ebből az `a_1=sqrt(12)` illetve `a_2=-sqrt(12)` értékek adódnak megoldásnak.
Viszont az x=1 hely töréspontja lesz az f(x) függvénynek.
Módosítva: 6 éve
0