Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Szöveges egyenletek

Főoldal » Középiskola » Matematika
4541
Mennyit öntsünk össze a rendelkezésre álló 40%-os és 80%-os sósavoldatból, hogy 4kg 50%-os sósavoldatot kapjunk?

Mennyi tiszta vizet öntsünk 4 kg 80%-os sósavhoz, ha 60%-os oldatot szeretnénk előállítani?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Matematika

Válaszok

2
A, Az egyenleted 4*0,5=x*0.8+(4-x)*0.4. Ezt rendezve x=1, vagyis 1kg 8O%os és 3kg 4O%os sóoldatot kell összekeverni.

B, (x+4)*0,4=4*0,2+x*1. Innen x=2, azaz 2kg vizet kell hozzáönteni.
-1

Mennyi tiszta vizet öntsünk 4 kg 80%-os sósavhoz, ha 60%-os oldatot szeretnénk előállítani?:

4*0,8 = 0,6*(4+x)
3,2 = 2,4+0,6x / -2,4
0,8 = 0,6x / : 0,6x
x = 1,33
-> 1,33 kg vizet kell hozzáönteni
Módosítva: 5 éve
0