Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

SOS!!

Főoldal » Általános iskola » Matematika
401
Tudnátok segíteni? Csatolok képet.
Köszönöm
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Általános iskola / Matematika

Válaszok

1
Oszlopok térfogata általában V=talap·magasság. A magasságot tudjuk, minden esetben 2,2 m = 220 cm. A valódi feladat tehát az alapok területe. 30 cm oldalú négyzetből indulunk ki, a négyzet területe 30·30 = 900 cm2 lenne, ebből faragunk le az egyes feladatoknál.

a) 9 kis négyzetre van felosztva az ábra, mindegyik területe 900/9 = 100 cm2. Van 5 teljes és 4 éppen félbe vágott, azaz 5·100+4·50 = 500+200 = 700 cm2 ennek az oszlopnak az alapterülete. Ebből V = 700·220 = 154000 cm3 = 154 m3.

b) Az a) részhez hasonlóan, csak itt most 5 teljes részünk van, 500 cm2 az alap területe. V = 500·220 = 110000 cm3 = 110 m3.

c) 25 kis négyzetre van felosztva az ábra, mindegyik területe 900/25 = 36 cm2. 4 hiányzik a sarkokról, tehát 21 van, azaz 21·36=756 cm2 ennek az oszlopnak az alapterülete. Ebből V = 756·220 = 166320 cm3 = 166,32 m3.

d) A c) részhez hasonlóan, csak most nem hiányoznak a sarkok, csak félbe vannak vágva, azaz 21·36+4·18=828 cm2 ennek az oszlopnak az alapterülete. Ebből V = 828·220 = 182160 cm3 = 182,16 m3.
1