Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Mik a megoldásaik?

Főoldal » Általános iskola » Matematika
459
A széf 83cm magas ,60cm széles és 60cm mély.Belső tere 100 liter.Térfogatának hány százalékát alkotják a falai? Milyen esetben lehetnek ezek a szögek egy egyenlő szárú háromszög belső szögei? A 120 fok,35 fok B 40 fok, 100 fok C 90 fok 50 fok
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Általános iskola / Matematika

Válaszok

1
A liter ugyanaz, mint a dm³. Ezért alakíts át minden méretet dm-be (pl. 83 cm = 8,3 dm, stb.) és számold ki a térfogatot (szorozd össze őket). Ez a külső méret lesz literben. Most én V-nek nevezem, de te számold ki.
A belső méret 100 dm³
A kérdés, hogy a belső (100) hány százaléka a külsőnek (V). Az pedig úgy jön ki, hogy a belsőt elosztod a külsővel, aztán megszorzod 100-zal:
`100/V·100%`

Egyenlő szárú háromszög olyan, hogy van egy alapja, a másik két oldala meg egyforma. Az alapon lévő két szög is egyforma. Tehát van két egyforma szöge, a haramdik meg olyan, hogy összesen 180° a szögek összege.
Nagyon ömlesztve írtad a feladatot, alig veszem ki, hogy hogyan is lehetett a könyvben. De azt hiszem, így volt:
A) 120°, 35°
B) 40°, 100°
C) 90°, 50°
Az lehet jó ezek közül, aminél az egyik szög van az alapon kétszer, a másik meg a háromszög csúcsa, és a háromnak az összege 180°. Tehát azt nézd meg, melyik ebből a háromból (A, B, C) olyan, ahol az egyik szög duplája plusz a másik szög éppen 180°.
Pl. az A)-nál: 2·120+35=275 nem jó mert nem 180, 2·35+120=190 sem jó mert az sem 180, tehát az A) eset nem jó.
Nézd meg a másik kettőt is.
0