Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Lecke

Főoldal » Általános iskola » Matematika
572
Egy toronyóra nagymutatója 1m.Mekkora utat tesz meg a nagymutató végpontja? 1 óra alatt, 2 óra alatt, 30 perc alatt, 1/4óra alatt ,5 nap alatt, és 1 hét alatt? Előre is köszönöm a válaszokat!
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Általános iskola / Matematika

Válaszok

1
A toronyóra óralapját tekinthetjük körnek, ebben a körben a nagymutatót sugárnak, tehát egy 1 m sugarú körről van szó. A nagymutató végpontja a kör vonalán mozog, így az általa megtett utak ennek a körvonalnak ívei. Az adott időtartamokhoz tartozó ív nagyságát úgy kapjuk, ha megnézzük, hogy pl. 1 óra eltelte után mekkora szöget zár be a nagymutató jelenlegi állása az 1 órával ezelőttiével.

1 óra:
Mivel az egész órák 12 egyenlő részre osztják az óralapot, így egy óra alatt a kerület 1/12 részét mozdul a nagymutató végpontja. A kerület k=2·r·π=2·1·π=2·π≈6,28 m, ennek 1/12 része 2π/12=π/6≈0,52 m.

2 óra:
2 óra alatt nyilván kétszer annyit mozdul, mint 1 óra alatt: 0,52·2=1,04 m.

30 perc:
Mivel 30 perc = 1/2 óra, ezért itt fele annyit mozdul, mint egy óra alatt, 0,52/2=0,26 m.

A továbbiak hasonlóan (1/4 óra alatt negyed annyit, 5 nap = 5·24 óra, 1 hét = 7·24 óra).
0