Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Fizika. Szabadesés. Nem értem.

Főoldal » Általános iskola » Fizika
1858
Egy szabadon eső golyó 4 másodpercig esik. Mekkora sebességgel érkezik a földre?

Egy golyó álló helyzetéből indulva 1,5 másodpercig esik szabadon. Mekkora sebességre gyorsul?

Egy alma leesett a fáról, és 10 m/s sebességgel ütközött a földhöz. Mennyi ideig esett?

Hogyan kell ezeket kiszámolni? Valaki segítsen lécci!!
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Általános iskola / Fizika

Válaszok

1
Meg kell tanulni ezt az egy szem képletet:

A sebesség `t` ideig való szabadesés után:
`v=g·t`
ahol `g=10 m/s^2` a gravitációs gyorsulás állandója, ezt kell fejből tudni.

> Egy szabadon eső golyó 4 másodpercig esik. Mekkora sebességgel érkezik a földre?
Most `t=4\ s`, tehát a fenti képlet jobb oldalán minden betű helyett be tudunk írni számot:
`v=10 m/s^2·4\ s=40 m/s`

> Egy golyó álló helyzetéből indulva 1,5 másodpercig esik szabadon. Mekkora sebességre gyorsul?
Ugyanaz, csak `t=1.5\ s`. Szorozd össze.

> Egy alma leesett a fáról, és 10 m/s sebességgel ütközött a földhöz. Mennyi ideig esett?
Most nem tudjuk a `t`-t, de tudjuk a sebességet:
`10 m/s=10 m/s^2·t`
ebből kijön, hogy `t=1\ s`

0