Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Térgeometria SOS

Főoldal » Középiskola » Matematika
2597
Ha egy téglatest egyik élét 6 cm-rel, a másikat 4 cm-rel meghosszabbítjuk, olyan kockát kapunk, amelynek térfogata 2059,2 cm³-rel nagyobb az eredeti téglatest térfogatánál. Mekkora a kocka éle.
Valaki tudna segíteni, hogy hogyan kezdjem el és hogyan vezessem le valami egyszerű módon?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
matek, sos
0
Középiskola / Matematika

Válaszok

2
Egyenletrendszerrel.
Legyenek a téglatest élei x, y és z.
Tudjuk, hogy x+6=y+4=z, hiszen ha nem így lenne, nem kockát kapnánk (ebből következik, hogy y=x+2(=z-4).
Tudjuk azt, hogy "z" él 6 centivel hosszabb, mint "x", és 4-gyel, mint "y",
és tudjuk azt is, hogy x×y×z+2059,2=z³ (téglatestek térfogata)
Tehát az egyenletrendszerünk:
x×y×z+2059,2=z³
x=y-2(=z-6)

Innen tudod folytatni?
Módosítva: 9 éve
0

Ez pont nem az egyszerűbb mód...

Az egyszerűbb mód az, hogy fordítva gondolkozunk; legyen a keletkezett kocka minden éle, x, ekkor térfogata x³ lesz. Most a kocka egyik éléből x-4, a másikból x-6 lesz, így térfogata x*(x-4)*(x-6) lesz. A keletkezett téglatest térfogata így 2059,2 cm³-rel kevesebb, mint a kocka térfogata, tehát felírható ez az egyenlet:

x*(x-4)*(x-6)=x³-2059,2

A bal oldalon kibontogatod a zárójelet, ekkor kapsz egy harmadfokú egyenletet, amiből x³ szépen kiesik, így másodfokú lesz belőle, amit már meg tudunk oldani.

Ha nem sikerül befejezni, írj.
0