Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Matek

Főoldal » Középiskola » Matematika
414
Köszönöm, ha segít valaki!

Misi általában gyalog jár haza az iskolából. Ha kerékpárral megy haza, átlagsebessége 10 km/h-val növekszik, és 15 perccel hamarabb ér haza. Ha édesapja autóval viszi haza, a gyalogláshoz viszonyítva átlagsebessége a hatszorosára nő, és 20 perccel hamarabb ér haza. Milyen messze lakik Misi az iskolától? (Gyalog, kerékpárral, autóval is mindig ugyanazon az útvonalon halad.)
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Matematika

Válaszok

1
`s` km távolságra lakik Misi.
Gyalog a sebessége `v` km/h
Az idő `s/v` óra

Kerékpárral:
Sebessége `v+10` km/h
Az idő `s/(v+10)` óra, ami 15 perccel vagyis negyed órával kevesebb:
`s/(v+10)=s/v-1/4`

Autóval:
Sebessége `6v` km/h
Az idő `s/(6v)` óra, ami 20 perccel vagyis harmad órával kevesebb:
`s/(6v)=s/v-1/3`

Két ismeretlenünk van, `s` és `v`. Van ez a két egyenletünk is:
(1) `s/(v+10)=s/v-1/4`
(2) `s/(6v)=s/v-1/3`
Meg kell oldani az egyenletrendszert.

Mondjuk a második egyenletet szorozzuk `6v`-vel:
`s=6s-(6v)/3`
`s=6s-2v`
`2v=5s`
`v=5/2 s`
Aztán ezt beírjuk az első egyenletben `v` helyébe:
`s/(5/2 s+10)=s/(5/2 s)-1/4`
`s/(5/2 s+10)=2/5-1/4=8/20-5/20=3/20`
`s=3/20·(5/2 s+10)`
`s=3/20·5/2 s+30/20`
`s=3/8 s+3/2`
`8s=3s+12`
`5s=12`
`s="2,4"` km
0