Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Hány évesek?

Főoldal » Általános iskola » Matematika
2307
Laci most kétszer olyan idős,mint Feri.négy évvel ezelőtt azonban Laci háromszor olyan idős volt.Hány évesek most?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
1
Általános iskola / Matematika

Válaszok

1
Ezt egyenlet megoldással kell levezetni.
Szóval. Mivel Feri életévét nem tudjuk ezét ő lesz x és mivel Laci kétszer olyan idős mint feri ezért ő lesz a 2x.
L=2x F=x
Négyévvel ezelőtt mind ketten négy évvel fiatalabbak voltak. Tehát mind kettöjük életévéből le vonunk négyet.
L=2x-4 F= x-4 (ez a négy évvel ezelőtti életkoruk). Utána tudjuk hogy ilyenkor Laci háromszor olyan idős volt mint Feri ezért hogy Feri és Laci négy évvel ezelőtti kora kötzé egyenlőséget tudjunk tenni Feri életévét meg kellszorozni hárommal
L= 2x-4=(X-4)×3
Innen már csak az egyenletet kell rendezni
2×-4=(×-4)×3 / zárójelfelbontás
2×-4=3×-12 /+12
2×+8=3× /-2×
+8=1×
Tehát Feri most (NEM NÉGY ÉVVEL EZELŐTT!!)
Nyolc éves ebből következik hogy Laci 16 éves
Ellenőrzés: négy évvel ezelőtt laci 12 éves volt feri pedig 4 és tizenkettő pont háromszorosa a négynek.
Tehát: Laci: 16 éves
Feri: 8 éves
1