Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Számítási feladat

Főoldal » Középiskola » Kémia
442
Hány gramm 5 mólszázalékos és hány gramm 10 m/n százalékos NaOH-t kell összekeverni, hogy 100 cm3, 15 m/m százalékos, 1,164 g/cm3 sűrűségű oldatot kapjunk???
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Kémia

Válaszok

2
Segítsetek, kérlek!! SOS!!!
0

Az oldatban `NaOH` és `H_2O` van.
`M_"NaOH"=40`
`M_"H2O"=18`

Ezeket a különböző koncentráció mértékegységeket át érdemes alakítani egyformára, hogy lehessen velük számolni. Számoljunk mindent grammban.

5 mól% azt jelenti, hogy 100 mol oldatban van 5 mol `NaOH` és 95 mol `H_2O`.
Vagyis 5·40=200 gramm `NaOH` és 95·18=1710 gramm víz van 200+1710=1910 gramm oldatban. (Persze nem annyi oldat kell hozzá, csak az arányok olyanok.)
Ha ebből az oldatból veszünk `x` grammot, abban lesz `x/1910·200` gramm `NaOH`

10 m/m% (nem pedig m/n%) tömegszázalék, azt jelenti, hogy 100 gramm oldatban van 10 gramm `NaOH`.
Ha ebből az oldatból veszünk `y` grammot, abban lesz `y/100·10` gramm `NaOH`

Kell csinálni 100 cm³ oldatot, a sűrűsége 1,164 g/cm³, vagyis a tömege 116,4 gramm.
Az oldatnak 15 m/m%-osnak kell lennie, vagyis benne az `NaOH` mennyisége ennyi kell legyen:
`m_"NaOH"=15/100·"116,4"\ g="17,46"\ g`

Ha összeöntjük az `x` meg `y` grammot, lesz `x+y` gramm. Annak kell 116,4 grammnak lennie:
`x+y="116,4"`
És kell benne lennie 17,46 gramm `NaOH`-nak:
`x/1910·200+y/100·10="17,46"`
Ezt az egyenletrendszert kell megoldani!
Fejezd be.
0