Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Kockacukor térfogatának hány százaléka cukor

Főoldal » Középiskola » Fizika
910
A címben mar a kérdés is ott van.
Szükségem lenne egy kísérletre amiben ki lehet számítani egy kockacukor térfogatát és hány % cukor van benne.Egy kísérlet kéne és a merési hibák leírása.
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Fizika

Válaszok

1
Kell egy doboz kockacukor (500 grammos doboz).
Meg kellene mérni egy kockacukor méreteit: szélesség, magasság, hossz. Úgy lehet csökkenteni a mérési hibát, hogy sok kockacukor méretét mérjük. A legjobb a teljes doboz méretét mérni, persze a doboz nélkül, és meg kell számolni, hogy hány kockacukor van egy sorban, meg hány sor van, stb.
Ezzel ki lehet számolni a teljes térfogatot, aztán elosztva a kockacukrok számával kijön egy kockacukor térfogata.

A sűrűséghez megint csak jobb nem egyetlen egy, hanem a teljes doboz tömegét venni. Elvileg az kereken 500 gramm, Ezt vagy elhisszük, vagy le kell mérni a tömeget is.

A kockacukor egy része levegő, az van a cukorkristályok között. Tudjuk a sűrűség-táblázatokból, hogy a cukor (szacharin) sűrűsége 1,6 g/cm³ (pontosabban 1,587 g/cm³), ezért 500 gramm cukornak ekkora térfogatúnak kellene lennie:
`ρ=m/V`
`V=m/ρ=(500\ g)/("1,6"\ g/(cm^3))=312\ cm^3`
(ha megméritek a pontos tömeget, akkor azzal számoljatok az 500 g helyett)

Szóval megmértétek (kiszoroztátok) a doboz kockacukor térfogatát, aztán kijött, hogy abból hány köbcenti lenne a tömény cukor térfogata, ezekből ki lehet számolni, hogy hány százaléka a cukor:
`(312\ cm^3)/V_"mért"·100%`

(megint csak 312 helyett azzal számolj, ami kijött.)
0