Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Sebesség,vagonhossz

Főoldal » Középiskola » Fizika
709
Elég hosszú szakaszon egymással párhuzamosan halad a vasúti sin és az országút. A vasúton egy hosszú szerelvény halad 36 km/h-s állandó sebességél. A vagonok egyformák,l hosszúságúak,és a köztük levő távolságokat elhanyagoljuk.Az országúton egymással szemben halad két autó,a földhöz viszonyítva ugyanolyan nagyságú,v állandó sebességél,Adott idő alatt a vonattal szemben közlekedő autó 9,a másik pedig 4 vagon mellett halad el.Az idomerest mindig akkor kezdjük ,mikor az autó sofőrje éppen elhalad egy vagon mellett.
a)Mekkora az autók sebessége?Add meg az eredményt m/s- és km/h- egyaránt.
b)Milyen hosszú egy vagon,ha a vonattal azonos irányú sebességgel halad o autó 7 s alatt 7 vagont hagy el?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Fizika

Válaszok

1
`36 (km)/h=10 m/s`
Az autók sebessége `v`
A vonathoz képest az azonos irányba menő autó relatív sebessége `10 m/s-v`. `t` idő alatt ez `4ℓ` métert tett meg (4 vagon hossza)
`(10-v)·t=4ℓ`
A vele szemben haladó autó relatív sebessége `10 m/s+v`. `t` idő alatt ez `9ℓ` métert tett meg (9 vagon hossza)
`(10+v)·t=9ℓ`

Ha ezt a két egyenletet elosztjuk egymással, akkor szerencsére kiesik a `t` és az `ℓ` is:
`(10-v)/(10+v)=4/9`
Ezt oldd meg, kijön a `v` értéke, a mértékegység `m/s`. Az az a) válasz, Alakítsd át km/h-ba is.

b)
Az autó relatív sebessége `10 m/s-v`
`(10-v)·7=7ℓ`
`ℓ=10-v`
Helyettesítsd be a `v`-t, persze a m/s-os értéket.
Az eredmény méterben lesz.
0