Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Megtett ut feladat

Főoldal » Általános iskola » Matematika
516
Valaki kerem segitsen megoldani! Nagyon koszonom!
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
matek
0
Általános iskola / Matematika

Válaszok

1
Siófok és Keszthely között s=64 km, ez a két hajó által a találkozási pontig összesen megtett út.

1. hajó: Siófokról 8-tól v1=18 km/h sebességgel, t1 ideig megy.
2. hajó Keszthelyről 10-től v2=12 km/h sebességgel, t2 ideig megy.

A két hajó nem egyszerre indul. Ha az 1. hajó indulása és találkozási ponthoz érkezése között t1 órányi idő telik el, akkor mivel a 2. hajó 2 órával később indult, így 2 órával kevesebbet ment, mint a siófoki, azaz t2=t1-2.

Ezután már csak a v=s/t képletet kell jól alkalmazni. Jelen esetben s=v·t alakban fogjuk használni:

1. hajó által megtett út: s1=v1·t1=18t1
2. hajó által megtett út: s2=v2·t2=12t2=12(t1-2)

Ezeknek az összegéről tudjuk, hogy 64, emiatt tehát
18t1+12(t1-2) = 64,
ebből t1=44/15 óra, ez percben kifejezve 176 perc.
t2=t1-2=(44/15)-2=14/15 óra, ami percben 56 perc.

Hány perc múlva találkoznak? Nézőpont kérdése, 10:56-kor, ennyi biztos.
Keszthelytől milyen messze? Amilyen messze a 2. hajó jutott, hiszen az indult Keszthelyről:
s2=v2·t2=12t2=12(14/15)=56/5=11,2 km.
0