Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Sos fizika kondenzátor

Főoldal » Középiskola » Fizika
1224
Két kondenzátor kapacitása 2 μF és 3 μF. A kondenzátorokat egyszer párhuzamosan, egyszer pedig sorosan kapcsoljuk egy 220 V-os feszültségforrásra. Mekkora az egyes kondenzátorok töltése és feszültsége az egyes esetekben?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
sos, fizika, kondenzátor
1
Középiskola / Fizika

Válaszok

2
210*****
0

Mi a 210? 220 helyett van 210? Számolj majd azzal, amelyik kell...

Amit tudni kell a kapacitás és a töltés viszonyáról:
`C=Q/U`

Ha párhuzamosan kötjük a kondenzátorokat, akkor egyrészt ugyanaz a feszültség lesz rajtuk, másrészt a kapacitásuk meg olyan, mintha összeadódna a felületük (képzeld el, hogy két síkkondenzátort, amik két párhuzamos fém lapból állnak, szorosan egymás mellé teszel. A fém lapok összeérnek, szóval nagyobb lesz a felületük.). A kapacitás pedig annál nagyobb, minél nagyobb a felület. Vagyis a kapacitások összeadódnak.
Ez a fenti gondolatmenet arra jó, hogy ne kelljen bemagolni, hogy párhuzamos kapcsolásnál `C_"eredő"=C_1+C_2`. De ha gondolod, inkább magold be, hogy pont fordítva van, mint az ellenállásnál.

Szóval a párhuzamos eredő kapacitás 5 µF, és 220 (vagy 210?) volt van rajta. Számold ki a töltést a felső képlettel. Az az összes töltés lesz, és a kapacitások arányában oszlik el a két párhuzamos kondenzátor között. Vagyis `2/5` része megy az elsőre, `3/5` része a másodikra.

----
Ha sorosan kötjük a kondenzátorokat, akkor az eredő kapacitásuk kisebb lesz mindkettőénél. (Olyan, mintha nagyobb lenne a távolság a fémlapok között.) Úgy kell számolni, mint a párhuzamos (nem soros) ellenállásoknál:
`1/C_"eredő"=1/C_1+1/C_2`
Számold ki.
Aztán számold ki a felső képlettel, mennyi töltés van ezen az eredő kondenzátoron:
`C_"eredő"=Q_"eredő"/U`


Soros kapcsolásnál be kell magolni, hogy ugyanakkora töltés van mindkét kondenzátoron. (Meg lehet magyarázni viszonylag egyszerűen, de most nincs kedvem olyan sokat írni.) Tehát `Q_1=Q_2=Q_"eredő"`, amit az előbb kiszámoltál.

Végül ezekből a `Q_1` és `Q_2` töltésekből lehet kiszámolni a feszültséget ugyancsak a legfelső képlettel:
`C_1=Q_1/U_1`
stb.
Nem ugyanaz a feszültség lesz a két kondenzátoron. (Egyébként a feszültségek összege éppen a 220 vagy 210 volt lesz, amivel számoltál.)
1