Keresés

Keresendő kifejezés:

Toplista

Toplista
  • betöltés...

Segítség!

Ahhoz, hogy mások kérdéseit és válaszait megtekinthesd, nem kell beregisztrálnod, azonban saját kérdés kiírásához ez szükséges!

Sos fizika kondenzátor

93
Két kondenzátor kapacitása 2 μF és 3 μF. A kondenzátorokat egyszer párhuzamosan, egyszer pedig sorosan kapcsoljuk egy 220 V-os feszültségforrásra. Mekkora az egyes kondenzátorok töltése és feszültsége az egyes esetekben?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
sos, fizika, kondenzátor
1
Középiskola / Fizika

Válaszok

2
210*****
0

Mi a 210? 220 helyett van 210? Számolj majd azzal, amelyik kell...

Amit tudni kell a kapacitás és a töltés viszonyáról:
`C=Q/U`

Ha párhuzamosan kötjük a kondenzátorokat, akkor egyrészt ugyanaz a feszültség lesz rajtuk, másrészt a kapacitásuk meg olyan, mintha összeadódna a felületük (képzeld el, hogy két síkkondenzátort, amik két párhuzamos fém lapból állnak, szorosan egymás mellé teszel. A fém lapok összeérnek, szóval nagyobb lesz a felületük.). A kapacitás pedig annál nagyobb, minél nagyobb a felület. Vagyis a kapacitások összeadódnak.
Ez a fenti gondolatmenet arra jó, hogy ne kelljen bemagolni, hogy párhuzamos kapcsolásnál `C_"eredő"=C_1+C_2`. De ha gondolod, inkább magold be, hogy pont fordítva van, mint az ellenállásnál.

Szóval a párhuzamos eredő kapacitás 5 µF, és 220 (vagy 210?) volt van rajta. Számold ki a töltést a felső képlettel. Az az összes töltés lesz, és a kapacitások arányában oszlik el a két párhuzamos kondenzátor között. Vagyis `2/5` része megy az elsőre, `3/5` része a másodikra.

----
Ha sorosan kötjük a kondenzátorokat, akkor az eredő kapacitásuk kisebb lesz mindkettőénél. (Olyan, mintha nagyobb lenne a távolság a fémlapok között.) Úgy kell számolni, mint a párhuzamos (nem soros) ellenállásoknál:
`1/C_"eredő"=1/C_1+1/C_2`
Számold ki.
Aztán számold ki a felső képlettel, mennyi töltés van ezen az eredő kondenzátoron:
`C_"eredő"=Q_"eredő"/U`


Soros kapcsolásnál be kell magolni, hogy ugyanakkora töltés van mindkét kondenzátoron. (Meg lehet magyarázni viszonylag egyszerűen, de most nincs kedvem olyan sokat írni.) Tehát `Q_1=Q_2=Q_"eredő"`, amit az előbb kiszámoltál.

Végül ezekből a `Q_1` és `Q_2` töltésekből lehet kiszámolni a feszültséget ugyancsak a legfelső képlettel:
`C_1=Q_1/U_1`
stb.
Nem ugyanaz a feszültség lesz a két kondenzátoron. (Egyébként a feszültségek összege éppen a 220 vagy 210 volt lesz, amivel számoltál.)
1