Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Az ilyen feladatokat matekból, hogy kell értelmezni?

Főoldal » Általános iskola » Matematika
976
Ha ezt írja, hogy: A prímtényezős felbontás segítségével határozd meg a számláló és a nevező legnagyobb közös osztóját, majd egyszerűsítsd a törtet!
A prímtényezős felbontást úgy érti, hogy prímszámos osztókat kell keresnem bennük? Tehát a legnagyobb közös prímszámosztót kell megkeresnem a számokban? Szóval nem lehet közös osztó pl. a 4, mert az nem prímszám?


Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
matek, 7.osztály
0
Általános iskola / Matematika

Válaszok

4
És ezt jól csináltam? (Ugyanaz volt a feladat amit kiírtam.)
60:72=20:24=10:12=5:6
0

Amúgy a : jel a tört vonal akar lenni, csak nem tudom, hogy kell kirakni.
0

Persze, jól csináltad. (A 4 is felbontható prímszámok szorzatára.)
https://www.geogebra.org/m/rmrwbtbc
A törtvonalnak ezt használjuk: 24 / 4 = 6
Módosítva: 6 éve
0

Az egyszerűsítést jól csináltad, viszont sehol nem látom, hogy meghatároztad volna alegnagyobb közös osztót.
A prímtényezős felbonztás a számok olyan alakja, ahol a számot prímek szorzataként írjuk fel.
Tehát a `60` esetében ez így néz ki: `60 = 2 * 2 * 3 * 5 = 2^2 * 3 * 5`.
A `72` esetében pedig: `72 = 2 * 2 * 2 * 3 * 3 = 2^3 * 3^2`.
Ez azért hasznos, mert ebből az alakból könnyen kiolvasható, hogy mi a legnagyobb közös osztó. Ez pedig úgy áll elő, hogy megkeressük azokat a számokat, amelyek mindkét felbontásban szerepelnek és a két felbontásból a kisebb kitevővel írjuk fel.
Tehát itt az lesz, hogy: `2^2 * 3 = 2 * 2 * 3 = 12`.
És így tényleg azt az eredményt kapjuk, ami neked is kijött: `60/12 = 5`, `72/12=6`.
1