Keresés

Keresendő kifejezés:

Toplista

Toplista
  • betöltés...

Segítség!

Ahhoz, hogy mások kérdéseit és válaszait megtekinthesd, nem kell beregisztrálnod, azonban saját kérdés kiírásához ez szükséges!

Tudnátok ezekben a kémiai kísérletben segíteni? Fontos lenne!

20
1. Márts vasszeget réz(II)-szulfát-oldatba! Figyeld meg és értelmezd a jelenséget!
2. Dobj kémcsőben lévő sósavba egy darabka magnéziumforgácsot! Figyeld meg a változást! Rövid időre zárd el a kémcső nyílását, és utána próbáld meggyújtani a távozó gázt! Értelmezd a jelenségeket!
3. Önts egy-egy kémcsőbe néhány cm³ vas(II)-, illetve vas(III)-szulfát-oldatot! Adj mindkét oldathoz kevés reagens kénsavoldatot, majd csepegtess mindkét kémcsőbe kálium-permanganát-oldatot! Figyeld meg az esetleges változásokat, és értelmezd a jelenségeket! A magyarázathoz az alábbi egyenletet használhatod:
2 KMnO₄ + 10 FeSO₄ + 8 H₂SO₄ = 2 MnSO₄ + 5 Fe₂(SO₄)₃ + K₂SO₄ + 8 H₂O
4. Önts vas(II)-szulfát-, illetve vas(III)-klorid-oldathoz nátrium-hidroxid-oldatot! Figyeld meg a változást! Csepegtess ezután dihidrogén-peroxid oldatot, vagy hypot a vas(II)-vegyületet tartalmazó kémcsőbe és figyeld meg a változást! Hasonlítsd össze a keletkezett anyag színét a másik kémcső tartalmával! Értelmezd a változásokat!
5. Egy kémcsőbe önts réz(II)-szulfát- és nátrium-hidroxid-oldatot, majd a reakciót követően forrald fel a kémcső tartalmát! Hevíts levegőn egy vörösrézből készült rézdrótot! Értelmezd a két kísérletet, ha azt is tudjuk, hogy mindkét esetben ugyanaz a végtermék!
6. Önts egy kémcsőbe néhány cm³ Lugol-oldatot! Adj a kémcsőhöz kevés sebbenzint, rázd össze, és figyeld meg a változást! Önts vas(III)-klorid-oldazhoz kevés KI-oldatot. Adagolj ezután kevés sebbenzint a kémcsőbe, rázd össze a tartalmát! Figyeld meg a változásokat és értelmezd a tapasztalt jelenségeket!
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
kísérlet, redoxireakció
0
Középiskola / Kémia

Válaszok

0