Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Megtett út és idő

Főoldal » Középiskola » Fizika
507
A színház és az opera között 700 m távolság van .Dezső és Balint egyszerre indulnak a színházból,és állandó,egyenlő nagyságú sebességgel igyekeznek az opera fele .Dezső egyetlen körív menten,Balint pedig három olyan körív menten halad,amelyek átmérője rendre az előző átmérőjének fele,amint az ábrán is látható. Ki ér közülük hamarabb az operához?Mekkora utat tesznek meg külön-külön?Egy kor kerülete mindig a sugarának 6.28-szorosa.
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Fizika

Válaszok

1
Itt félkörök vannak. A félkör hossza fele a kör kerületének, tehát a sugár 3,14-szerese. Ha a sugár helyett a kör átmérőjét nézzük, akkor az átmérő 1,57-szerese.

A nagy kör átmérője éppen a színház-opera távolság (`x`), ennek az 1,57-szerese az út hossza:
`s_1=x·"1,57"`

A kis körök átmérője legyen d, d/2 és d/4 (rendere az előző átmérő fele a körök átmérője). A három félkör hossza d·1,57, d/2·1,57 és d/4·1,57. A félkörök hosszának összege a teljes út:
`s_2=d·"1,57"+d/2·"1,57"+d/4·"1,57"=(d+d/2+d/4)·"1,57"`
Na most a három átmérő összege éppen a színház-opera távolság, vagyis `x`:
`s_2=x·"1,57"`

Vagyis `s_1=s_2`, ugyanakkora utat tesznek meg mindketten.
0