Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Nagyon sürgős!!!!

Főoldal » Középiskola » Fizika
457
Az m1=5kg test erőhatás következtében 4m/s2 gyorsulásra tesz szert.Mekkora lesz a gyorsulása ha ugyanez az erő m2=20kg teste hat?

2) Az m=100 kg tömegű ejtőernyős ernyője kinyitása után egyenletes mozgást végez.Mekkora a légellenállás ??
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Fizika

Válaszok

1
1)
`F=m_1·a_1=5\ "kg"·4 m/s^2=20\ N`
A másik testtel:
`F=m_2·a_2`
`20\ N=20\ "kg".a_2`
`a_2=1 m/s^2`

2)
Ha egyenletes (állandó sebességű) a mozgás, akkor nincs gyorsulás, ezért a rá ható erők erredője nulla.
Hat rá a nehézségi erő valamint a légellenállás. Kiejtik egymást, tehát azonos a nagyságuk (csak ellentétes az irányuk.
A nehézségi erő `G=m·g=100\ kg·10 m/s^2=1000\ N`
Ugyanennyi a légellenállás is.
0