Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Segítsetek nagyon fontos lenne

Főoldal » Középiskola » Fizika
450
Fontos lenne nagyon, hogy ezt a feladatot megoldjam
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Fizika

Válaszok

1
Ilyen erők hatnak a nehezékre:

- A nehézségi erő lefelé:
`F_1=m·g="0,8"\ kg·10 m/s^2=8\ N`
- A kötélerő felfelé:
`K` (nem tujduk még, mennyi)
Ezek eredője gyorsítja lefelé `a` gyorsulással:
`F_1-K=m·a`
(1) `8-K="0,8"·a`

A zsákra ható erők:
- A nehézségi erő lefelé:
`F_2=m_2·g=3\ kg·10 m/s^2=30\ N`
- A tartóerő felfelé:
`30\ N` (megegyezik a nyomóerővel)
Ez a kettő függőlegesen kiejti egymást.
- A kötélerő jobbra:
`K` (nem tudjuk, mennyi, de ugyanaz a `K`, mint ami a nehezékre hat)
- A súrlódás balra:
`F_s=µ·m·g="0,25"·30\ N="7,5"\ N`
Ennek a kettőnek az eredője gyorsítja jobbra ugyanazzal az `a` gyorsulással, mint amivel a nehezék is gyorsul (ha nem ugyanaz lenne a gyorsulás, akkor a kötél elszakadna)
`K-F_s=m_2·a`
(2) `K-"7,5"=3·a`

Az (1) és (2) egyenletben két ismeretlen van, meg lehet oldani:
`K=8-"0,8"·a`
`8-"0,8"·a-"7,5"=3a`
`"0,5"="3,8"·a`
`a="0,5"/"3,8"=...`
a mértékegység `m/s^2`. Egy iodeje nem írtam már a mértékegységet, de mindegyik `N` meg `kg` volt, amiből `m/s^2` lesz.
0