Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Számítási feladat

Főoldal » Középiskola » Kémia
606
A 30%-os salétromsav oldat sűrűsége 1,2g/cm3. Add meg a koncentrációját g/l-ben, mól/l-ben és vegyes százalékban. Mennyi térfogatú 30%-os salétromsav kell 250 cm3, 0,1 mólos oldat elkészítéséhez???
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Kémia

Válaszok

1
1 köbcenti tömege 1,2 g
30%-os (tömegszázalékos, 30%(m/m)) oldat azt jelenti, hogy az 1,2 grammból 1,2·30/100 = 0,36 gramm a `HNO_3` (a többi a víz.)
Vagyis a koncentráció `"0,36" g/(cm^3)`, de nem ezt a mértékegységet szoktuk használni.
g/l-ben:
1 liter = 1000 cm³
tehát `"0,36"g/(cm^3)=360 g/l`
(ha 1 cm³-ben van 0,36 gramm, akkor 1000-szer annyiban (1 literben) van 1000-szer annyi gramm)

mól/l-ben:
Salétromsav: `HNO_3`
A moláris tömege: `M_H+M_N+3·M_O=1+14+3·16=63 g/"mol"`
Ezért a 360 gramm (ami 1 literben van), az `360/63="5,71"` mol

Vegyes százalékban:
A vegyesszázalék az, hogy 100 cm³-ben (ettől nevezik százaléknak) hány gramm oldott anyag van. `36%(m//V)`

A 0,1 mólos oldat 0,1 mol per litert jelent.
Tehát 250 cm³-ben, ami negyed liter, van 0,025 mol `HNO_3`
Ilyen oldatot úgy készítünk, hogy veszünk annyi 30%-os salétromsavat, amennyiben éppen 0,025 mol van, aztán felöntjük annyi vízzel, hogy összesen 250 cm³ legyen.
Szóval az a kérés, mennyiben van 0,025 mol `HNO_3`?
1 literben vagyis 1000 cm³-ben van 5,71 mol
x cm³-ben pedig 0,025 mol
`x/1000="0,025"/"5,71"`
`x=25/"5,71"=...` cm³
1