Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Bonyolult fizika feladat

Főoldal » Középiskola » Fizika
492
Zárt tartályban lévő gázt hirtelen eredi térfogatának felére nyomjuk össze. Milyen állapot változás történik ? Mennyi lesz a gáz térfogata?
A: 2p
B: nagyobb mint 2p
C: kisebb mint 2p

Előre is köszönöm szépen a segítséget!
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
fizika, Gáz
0
Középiskola / Fizika

Válaszok

1
Ha hirtelen nyomjuk össze a gázt (mondjuk pumpáljuk a bicaj kerekét és gyorsan nyomjuk össze a pumpát), akkor nincs ideje a gáznak hőt leadnia. Ezt adiabatikus állapotváltoxzásnak hívjuk.

Gondolom nem az a kérdés, hogy mennyi lesz a térfogat, hisz az meg van adva, hanem mennyi lesz a nyomás...

Adiabatikus változásnál:
`p_2/p_1=(V_1/V_2)^κ`
ahol `κ` egy 1-nél nagyobb szám (kétatomos gázoknál 1,4)
most `V_1/V_2=V_1/(V_1//2)=2`
`p_2/p_1=2^κ`
ami 2-nél nagyobb szám.
`p_2 > 2p_1`
0