Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Bonyolult fizika feladat

Főoldal » Középiskola » Fizika
551
Állandó mennyiségű O2 gáz térfogata állandó nyomáson V-ről 3V-re nő. Mennyi a gáz által felvett Q hőmennyiség?

Előre is köszönöm szépen a segítséget !
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
fizika, Gáz
0
Középiskola / Fizika

Válaszok

1
Az egyetemes gáztörvény:
`pV=nRT`
ezért a hőmérséklet is 3-szoros lett, vagyis 2T-vel nőtt.

A gáz belső energiája arányos a hőmérséklettel:
`ΔU=f/2·nRΔT`
kétatomos gáznál a szabadsági fok `f=5`

A termodinamika első főtétele:
`ΔU=Q+W`
A rendszeren végzett munka negatív, mert nő a térfogat (vagyis a gáz végez munkát, nem mi), értéke pedig `W=-pΔV=-p·2V`
`Q=ΔU-W=ΔU+2pV`
`Q=5/2·nR·2T+2pV`
Tudjuk, hogy `pV=nRT`, vagyis `5/2·nR·2T=5nRT=5pV`
`Q=7pV`
0