Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Elektromossagtan, Sos holnapra kellenenek

Főoldal » Középiskola » Fizika
408
Csatoltam képet.
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Fizika

Válaszok

2
Első fotó (5-6-7) :

5) Hidegen kisebb az ellenállás, ezért nagyobb olyankor az áramerősség.
6) Át kell alakítani a mértékegységet:
`Ωm=Ωm^2/m=Ω(10^3\ mm)^2/m=10^6\ Ω(mm^2)/m`
`ρ=5·10^(-3)Ωm=5·10^(3)\ Ω(mm^2)/m`
A keresztmetszet: `A=r^2π=0.15^2·π\ mm^2=...` számold ki
`R=ρ·ℓ/A`
`ℓ=R·A/ρ=...`
7) Nyáron hosszabb a vezeték, mint télen. A keresztmetszet nagyjából változatlan. Az alumínium hőtágulási együtthatója `α_"Al"`: nézd meg a könyvben.
-20 fokon, `ΔT=-40\ °C` hőmérsékletváltozáskor a hosszváltozás:
`Δℓ=α·ℓ·ΔT`
`ℓ_"-20"=ℓ-Δℓ_"-40"=ℓ·(1-α·40)`
+50 fokon, amikor `ΔT=30\ °C`
`ℓ_(50)=ℓ+Δℓ_"+30"=ℓ·(1+α·30)`
`R_"-20"=15\ Ω·ℓ_"-20"/ℓ=15\ Ω·(1-α·40)=...`
`R_(50)=15\ Ω·ℓ_(50)/ℓ=15\ Ω·(1+α·30)=...`
`R_(50)-R_"-20"=...`
0

Második fotó (5-6-7-8-9-10) :

5) `P=U^2/R`
Sorosan 20 Ω, párhuzamosan 5 Ω az eredő ellenállás.

6) Sorosan 2R, párhuzamosan R/2 az eredő ellenállás.
a) `R_"soros"/R_"párh"=(2R)/(R//2)=4:1`
b) `P_"soros"/P_"párh"=(U^2//2R)/(U^2//(R/2))=(R//2)/(2R)=1/4=1:4`

7) `P=U^2/R`, `R=U^2/P`
Gond lesz, mert nem 110 V lesz az izzókon.
`R_1=110^2/40=...Ω` (ez a nagyobb ellenállás)
`R_2=110^2/100=...Ω`
Feszültségosztó: (U=220 V)
`U_1=220·R_1/(R_1+R_2)=...` (ez a nagyobb feszültség)
`U_2=220·R_2/(R_1+R_2)=...`
Ilyen feszültség fog rajtuk esni. Amelyikre 110 V-nál nagyobb esik, az lehet, hogy tönkremegy.

8)
A réznek kisebb (`R_1`), krómnikkelnek nagyobb (`R_2`) az ellenállása.
Sorba kötve a nagyobb ellenállásún esik nagyobb feszültség
`U_1=U·R_1/(R_1+R_2)`
`U_2=U·R_2/(R_1+R_2)`
A teljesítmények:
`P_1=U_1^2/R_1=U^2·R_1/(R_1+R_2)^2`
`P_2=U_2^2/R_2=U^2·R_2/(R_1+R_2)^2` ez a nagyobb
A krómnikkel melegszik jobban.

9) `R_1` réz < `R_2` krómnikkel
A kisebb ellenállásún (réz) folyik nagyobb áramerősség:
`I_1=U/R_1`
`I_2=U/R_2`
A teljesítmények:
`P_1=I_1^2·R_1=U^2/R_1` ez a nagyobb
`P_2=I_2^2·R_2=U^2/R_2`
A réz melegszik jobban.

10)
A víz fajhője `c=4.18 (kJ)/(kg·°C)`, de nézd meg a könyvben
3 dl = 0,3 l, ami 0,3 kg
80 fokos melegítéshez ennyi hő kell:
`Q=c·m·ΔT=4.18·0,3·80\ kJ`

a) A szükséges idő a teljesítménnyel kifejezve:
`P=300\ W=0.3\ kW`
`W=P·t`
ahol a W munka most a Q hőmennyiséggel azonos:
`t=Q/P` másodperc lesz.

b) 8 perc = 480 s
A munka arámnyos az idővel, tehát a hatásfokot számolhatjuk az időből:
`η=t_"hasznos"/t_összes"=t/(480\ s)`
ahol `t` az, mit a)-ban kiszámoltál.

c) `Q=I·t`
`Q·U=U·I·t=P·t=W`
`Q=(P·t)/U`
itt most `t` szerintem a 8 perc lesz, nem pedig amit az a)-nál számoltál.
`Q=(300·480)/220\ C=...`
0