Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Mi a megoldás

Főoldal » Általános iskola » Matematika
741
Egy négyszög kerülete 44 cm A b oldal 7 cm- rel rövidebb,mint az a oldal. A C oldal kétszerese az a oldalnak, a D oldal pedig 3 cm- rel rövidebb a C oldalnál. Mekkorák a négyszög oldalai?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Általános iskola / Matematika

Válaszok

1
Egyenletrendezéssel megoldható.
Legyen az a oldal az ismeretlen, fejezzünk ki ezzel mindent.
b= a-7
c= 2a
d= 2a-3
A kerület 44 cm, ami az összes oldal összege. Tehát:

a + b + c + d = 44 /behelyettesítünk b, c, d helyére
a + a - 7 + 2a + 2a - 3 = 44 /összevonunk
6a - 10 = 44 / +10
6a = 54 / osztás 9-el
a = 9 cm.

Visszaírva tehát b = 2 cm, c = 18 cm, d = 16 cm.
Ellenőrzés: 9 + 2 + 18 + 16 = 44. Tehát jól számoltunk.
Módosítva: 6 éve
0