Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Segítsetek!!!!!!!!!!!!

Főoldal » Középiskola » Matematika
797
1) Egy osztály létszáma 30 fő. Ebből 2 tanuló jeles, 6 tanuló jó, 8 tanuló elégséges eredményt ért el, 2 tanuló megbukott, a többi közepes. Hány %-kal részesednek az osztály létszámából a különböző eredményű tanulók???

2) Egy 27 szeletes tortát 3 gyerek között 2:3:4 arányban osztanak szét. Mennyit kap egy-egy gyerek??

3) Egy üzletbe ládával együtt 56 kg eper érkezett. Összesen 12 ládával szállítottak, a láda tömege 180 dkg/db. Hány kg gyümölcs érkezett az üzletbe??


4) A Kovács család a hétvégi nagytakarításnál a ház minden
ablakát megpucolta. Anya egyedül 2 óra alatt, apa 3 óra alatt
végzett volna az összes ablakkal, de inkább együtt dolgoztak. Hány óra alatt végeztek együtt az ablakok megtisztításával?

5) Három testvér életkorának összege 18 év. A legidősebb 6 évvel idősebb a
legfiatalabbnál. Mennyi idősek a testvérek, ha egyenlő időközönként születtek?

6) ) Egy paralelogramma területe 48 cm2, a rövidebbik oldala 8 cm. A hosszabbik
oldalhoz tartozó magasság 2 /3 része a rövidebbik oldalhoz tartozó magasságnak. Hány cm a paralelogramma hosszabbik oldala, mekkora a kerülete?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Matematika

Válaszok

1
1)
Jeles: `2/30 = 2/3 * 1/10 = 0.dot 6 * 1/10 = 0.0dot 6 = 6.dot 6%`
(Felhasználva a jeles eredményt)
Jó: `6/30 = 2/10 = 0.2 = 20%`
A többit ugyan ezen az elven meg lehet csinálni.
A közepes tanulók száma ` = 30 - ( 2+6+8+2)` kivonással megkapható.

2) A `2:3:4` arányban való osztásra úgy is lehet tekinteni, hogy az első 2 egység, a második 3 egység, és az utolsó 4 egység tortát kapott. Az, hogy egy "egység" torta az pontosan hány szelet, az nem ismert. Azaz, ha összeadjuk, `2 + 3+ 4 = 9` egység tortát osztottak ki összesen. `27 -: 9 = 3` azaz egy "egység" három szeletet fog jelenteni.
Így látható, hogy ` 2*3 = 6, 3*3 = 9, 4*3 = 12` szelet tortákat fognak kapni az illetők. Ellenőrzésként: ` 6 + 9 + 12 = 27`.

3) A gyümölcs és a láda együttesen 56 kg. Tudjuk, hogy 12 láda van. Tudjuk egy láda tömegét. Az összes láda tömege: `12 * 180 dkg = 12 * 1.8 kg = 21.6 kg`.
Az eper tömege = össztömeg - ládák tömege = `56 kg - 21.6 kg = 34.4 kg`

4) Ez egy trükkösebb feladat. Tegyük fel, N ablak van. Ekkor a `V` az ablak / óra, pucolási sebesség.

`V_(anya) = N / 2 "ablak"/"óra"` és `V_(apa) = N / 3 "ablak"/"óra"`

Ha együtt dolgoznak, a sebességük összeadódik:

`V_(közös) = N/2 + N/3 = (5N)/6 "ablak"/"óra"`
Azaz az N ablak megpucolásához szükséges idő: `N = (5N)/6 "ablak"/"óra" * 6/5" óra"`
Azaz `6/5" óra" = 1.2" óra"`

5) Legyen a testvérek életkora `a, b, c` legkisebb, közepes, legnagyobb.
`a+b+c = 18` illetve ` c-a = 6` emellett az egyenlő időközönként születtek azt jelenti, hogy az első és a második között ugyan annyi idő telt el, mint a második és a harmadik között. Másképp mondva a középső pont "félúton" született a legidősebb és legfiatalabb között.
Azaz b 3 évvel idősebb, mint a, illetve c három évvel idősebb, mint b. Ezt könnyű felírni:
`18 = (a + (3 + a) + (6 + a) ) = 3*a + 9`
`9 = 3*a => a = 3`
Azaz 3, 6 és 9 évesek a testvérek.

6)
Felírható, a pararelogramma területképlete alapján, (terület = alap * magasság) hogy:
`48 = 8*m`
`48 = x * 2/3m`
Ebből `m = 6` és `x = 48 - 3/2m = 48 / (2/3m) = 48 / 4 = 12" cm"^2`
A kerület pedig `K = 2*(12+8) = 40" cm"`
0