Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Kémia számolás

Főoldal » Középiskola » Kémia
1062
100 cm3 20 C-os desztillált vízbe szórunk 400 g MgCl2*6H2o-ot Hány g szilárd só marad feloldatlanul? 20C-on a telített oldat 35.5 m/m%os.
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Kémia

Válaszok

1
Először érdemes a sónak a tömegszázalékos összetételéből kiszámolni hogy az egész rendszerben miből mennyi van. Adott a 100cm3 víz,aminek a tömege 100g.
A só tömegszázalékát a következőképpen tudod meghatározni:
1) először 1 mol sót nézel, amiben jelen esetben van 1 mol MgCL2 (24+2*35,5=95g) és 6 mol víz (6*18=108g), aminek az össztömege 203g.
2) ebbő már tudsz w%ot számolni, ami MgCl2re nézve 95/203*100%, vagyis 46,8% (ebből következik hogy a vízé 53,2%)
Ennek ismeretében tudod hogy összesen van 100+212,8g vized, és 187,2(400*0,468)g MgCl2-d.
MIután ez megvan. keverési egyenletet kell használni.Ennek a lényege az, hogy anyag nem tűnik el.
tehát volt 100 g 0%os oldat, és 400g 46,8%os oldat kiindulásnál (víz és só), végül pedig lett 500-xg 35,5%os és xg 46,8%os, amire ha felírod a következő egyenletet, akkor megkapod x-ként hogy mennyi só mard feloldatlanul .
400*0,468=(500-x)0,355+0,468x
elvileg x=85,84g, de ha esetleg elszámoltam valamit akkor remélem hogy elég egyértelmű volt a levezetés :D
1