Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Számítási feladat

Főoldal » Középiskola » Kémia
719
Összeöntöttem 50 gramm 20 tömegszázalékos HCl oldatot és 1 liter 0,5 mólos NaOH oldatot.
Savas vagy lúgos lett az oldat?
Számold ki a keletkezett oldat anyagmennyiség-koncentrációját NaCl-ra nézve.
A 20%-os HCl oldat sűrűsége 1,12 g/cm3
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Kémia

Válaszok

2
Valaki segítsen, kérlek!!!!
0

50 gramm 20%-os sósavban van `50·20/100\ g=10\ g` hidrogén klorid.
A `HCl` moláris tömege 36, vagyis ez `10/36\ mol\ HCl`.

A mólos oldat azt jelenti, hogy 1 dm³ oldatban van annyi mol oldott anyag. Mivel 1 liter definíció szerint éppen 1 dm³, `"0,5"\ mol\ NaOH` van benne.

Ez a reakció zajlik le:
`HCl+NaOH = NaCl + H_2O`
Vagyis ugyanannyi mol `HCl` és `NaOH` vesz részt a reakcióban.
Most nem ugyanannyi van a ketőből (a fél mól több, mint a kb 1/3 mol), ezért a végén marad még `NaOH`, ezért lúgos marad az oldat.

`NaCl` koncentráció:
Anyagmennyiség koncentráció a kérdés, vagyis molaritás: hány mol oldott anyag (só) van 1 dm³ oldatban. Ehhez kell a teljes térfogat is:
összeöntöttünk 1 liter `NaOH` és 50 gramm `HCl` oldatot. Az 50 gramm térfogata `V_"HCl"=m/ρ=(50\ g)/("1,12"\ g/(cm^3))=...\ cm^3` számold ki és váltsd át `dm^3`-re. (1 dm³ = 1000 cm³, szóval osztani kell ezerrel.) Aztán add össze az 1 litert meg ezt a `V_"HCl"`-t, az lesz a teljes `V` térfogat dm³-ben.

Aztán kell még, hogy hány mol só (`NaCl`) keletkezett. A fenti képletből látszik, hogy ahány mol `HCl` vett részt a reakcióban, ugyanannyi mol `NaCl` is keletkezett. Vagyis ez `10/36` mol.

A molaritás pedig:
`c=n/V=(10//36\ mol)/(V)=...` ezt is számold ki.
Ennyi mólos a sóoldat.
1