Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Kémia házi

Főoldal » Általános iskola » Kémia
6288
Valaki tudna segíteni? Csatoltam képet.
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
2
Általános iskola / Kémia

Válaszok

2
1.
-A mészkő 1000Celsius körüli hőmérsékleten elbomlik, és kalcium-oxid (égetett mész) keletkezi, ez a folyamat a mészégetés.
CaCo3→Cao+Co2

-az építőipar fontos anyaga, habarcsot, égetett meszet állítanak elő belőle

-Az égetett mész a vízzel rendkívül hevesen egyesül, ez a mészoltás. CaO + H2O→Ca(OH)2

-Azért veszélyes, mert a keletkezett oltott mész maróan lúgos anyag.

-oltott mész: Ca(OH)2
mésztej: CaCo3
meszes víz: ezt nem tudom

-mi a különbség: passz

2.
Miből készül, írd fel a reakcióegyenletét: ezekre a válasz benne van a reakcióegyenletben, amit már fentebb leírtam.
Azt, hogy mi a különb. azt itt megint nem tudom.

3. Azért, mert megszilárdul, tehát megszárad/odaszárad. Vagy kémiai szavakkal, a kalcium-hidroxid a szén-dioxid megkötése közben megszilárdul.

4. passz

5.
1. D
2. D
3. C
4. B
5. D
6. A
7. B
8. D
9. A
10. D
11. passz
12. passz
13.B
14. A

És sajnos a 6-ost nem tudom, hogy kell csinálni, bocsi.

Remélem a többivel azért tudtam segíteni! :)
0

Valójában a 6. sem egy nehéz feladat.
1 t=1000kg CaCO3
A mészégetés egyenlete:
CaCO3=CaO + CO2
A 420 kg 42%-a az 1000 kg-nak, tehát 42%-a alakult át.
A tömegmegmaradás elve miatt mindkét oldalon ugyanannyinak kell lenni a tömegnek, ezért: 1000 kg = 420 kg + x
x= 580 kg
A reakció:
CaO + H2O= Ca(OH)2
A CaO moláris tömege: 56 g/mol, itt tömege 420 kg (420000g), azaz anyagmennyisége: n=420000g/56g/mol=7500mol
A CaO és a víz sztöchiometriai száma megegyezik, ezért ugyanannyi mol vízre van szükségünk: 7500 mol.
7500 mol víz tömege: 7500mol * 18 g/mol (a víz moláris tömege)=135000g.
Összeadva, 135 kg + 420 kg= 555 kg, ismét a tömegmegmaradás miatt, 555 kg Ca(OH)2 állítható elő.
Módosítva: 6 éve
2