Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Keverési egyenlet

Főoldal » Középiskola » Kémia
1090
50 cm3 5 tömegszázalékos 1,005 g/cm3 sűrűségű és 50 cm3 15 tömegszázalékos 1,008 g/cm3 sűrűségű oldatokat kevernek egymással. Mennyi lesz az oldat tömege és tö- megszázalékos összetétele?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
megoldás, keverési, egyenlettel
0
Középiskola / Kémia

Válaszok

1
δ=m/V → m1 = δ1 *V=50*1,005=50,25 g az egyik oldat tömege.
m22 *V=50*1,008=50,4 g a másik oldat tömege.
Az első oldat 5 tömegszázalékos, tehát 100g-ban 5g az oldott anyag, akkor 50,25g oldatban 50,25*5/100= 2,51g oldott anyag van.
A második oldat 15 tömegszázalékos, tehát 100g-ban 5g oldott anyag van. 50,4g oldatban 50,4*5/100= 2,52g oldott anyag van.
Az oldat tömege m=m1 +m2 =100,65g.
Benne 2,51+2,52=5,03g oldott anyag van.
100,65g oldat 5,03g oldott anyagot tartalmaz, akkor 100g 100*5,03/100,65=4,997g∼5g oldott anyagot tartalmaz ⇒ az oldat 5 tömeg%-os.
0